Post image for Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης: Τρεις ξεχωριστές εκδηλώσεις σε Λευκωσία και Λεμεσό

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης: Τρεις ξεχωριστές εκδηλώσεις σε Λευκωσία και Λεμεσό

20/03/2017

Γράφει η Ηλιάνα Ανδρεαδάκη

Όπως κάθε 21η Μαρτίου, έτσι και η φετινή τιμάται στη χώρα μας σε μια προσπάθεια να έρθει πιο κοντά στο κοινό η ποίηση, αυτή η λιγομίλητη, λίγο απόμακρη, αλλά η πιο ερωτική και ειλικρινής μορφή της λογοτεχνίας.

Η ποίηση του Ανδρέα Εμπειρίκου, του υπερρεαλιστή ποιητή της ελληνικής γλώσσας, απευθύνει την πιο ενδιαφέρουσα πρόσκληση για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου, ημέρα της εαρινής ισημερίας. Τους στίχους του Εμπειρίκου από την Υψικάμινο, την Ενδοχώρα και την Οκτάνα, θα φιλοξενήσει το Θέατρο Ριάλτο μαζί με τον ίδιο τον γιο του ποιητή, Λεωνίδα Εμπειρίκο, ο οποίος θα αναγνώσει ποιήματα του πατέρα του με την Έλενα Αγαθοκλέους σε σκηνικό που θα επιμεληθεί η Έλενα Κοτασβήλι και με ήχο την πρωτότυπη μουσική του Δημήτρη Σπύρου, βασισμένη στην ποίηση του Εμπειρίκου. Η εκδήλωση έχει τίτλο “Αμούρ Αμούρ” και παραπέμπει στον τίτλο προλογικού σημειώματος του Εμπειρίκου στη συλλογή “Γραπτά ή Προσωπική Μυθολογία” (1936-1946) και σε αυτό παρουσιάζει την υπερρεαλιστική τεχνική των ποιημάτων του.

“Ήθελα να συμπεριλάβω στα ποιήματά μου όλα τα στοιχεία που στην καθιερωμένη ποίηση, θεληματικά ή άθελά μας, αποκλείονται ή μας ξεφεύγουν. Και ήθελα να τα συμπεριλάβω κατά τέτοιον τρόπο, ώστε ένα ποίημα να μην αποτελείται απλώς από ένα ή περισσότερα υποκειμενικά ή αντικειμενικά θέματα λογικώς καθορισμένα και αναπτυσσόμενα μόνον εντός συνειδητών ορίων, μα να αποτελείται από οποιαδήποτε στοιχεία που θα παρουσιάζοντο μέσα στη ροή τού γίγνεσθαί του, ανεξάρτητα από κάθε συμβατική ή τυποποιημένη αισθητική, ηθική ή λογική κατασκευή”

Ο Ανδρέας Εμπειρίκος (1901-1975) υπήρξε ποιητής, πεζογράφος, φωτογράφος και ψυχαναλυτής. Θεωρείται ο πρωτοπόρος ποιητής για τα νεοελληνικά γράμματα που εισήγαγε τον υπερρεαλισμό στην Ελλάδα το 1935 με την ποιητική συλλογή “Υψικάμινος”. Η ποίησή του αναδύεται από χώρους πολύ προσωπικούς, εκεί όπου το όνειρο, ο ρεμβασμός και η πραγματικότητα συναντιούνται, εκεί όπου καταλύεται η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα σε πραγματικό και φανταστικό, εκεί όπου η συνολική ανθρώπινη εμπειρία και εσωτερικότητα συγκροτούν την απόλυτη, υπερ πραγματικότητα. Σε μια ιδιωτική, “υπερπραγματική” συνθήκη έζησε ο γιος του Ανδρέα Εμπειρίκου, Λεωνίδας, ο οποίος φτάνει σήμερα στην Κύπρο για να συμμετάσχει στο ονειροποίημα που θα στηθεί στη σκηνή του Ριάλτο για τον πατέρα του την Τρίτη. Με νονό τον Οδυσσέα Ελύτη και καθημερινούς επισκέπτες στο πατρικό του σπίτι τον Τσαρούχη, τον Εγγονόπουλο, τον Σαχτούρη, τον Βαλαωρίτη και τον Καρούζο, ο Λεωνίδας Εμπειρίκος έζησε σε ένα περιβάλλον πάνω και πέρα από την πραγματική συνθήκη ζωής των συνομηλίκων του.

“Για μένα ήταν εντελώς φυσικό, ήταν οικογένεια. Ήταν φίλοι των γονιών μου και δεν είχα καμιά συνείδηση ότι θα μπορούσε ύστερα από χρόνια να φαίνεται μυθιστορηματικό”

είχε πει σε συνέντευξή του στην Όλγα Σελλά (“Καθημερινή” Ελλάδος) ο Λεωνίδας Εμπειρίκος, ιστορικός και κληρονόμος του αρχείου του πατέρα του, ενός παράδοξου και αιρετικού φαινομένου των ελληνικών γραμμάτων. Και αυτό γιατί ο Εμπειρίκος, εκτός από ποιητής, ήταν ο πρώτος Έλληνας ψυχαναλυτής σε μια περίοδο απαξίωσής της από την ελληνική διανόηση, πόσο μάλλον την ευρύτερη κοινωνία. Γράμματα, χειρόγραφα, πρώτες γραφές έργων και φωτογραφίες από τις πολλές και εξαιρετικές που έβγαλε ο Ανδρέας Εμπειρίκος περιλαμβάνονται στο αρχείο που διαφυλάσσει σήμερα ο Λεωνίδας Εμπειρίκος. “Κυκλοφορούσε πάντα με (φωτογραφική) μηχανή, συχνά με δύο, ενίοτε και με τρεις”, θυμάται ο Λεωνίδας Εμπειρίκος, στη σχέση του οποίου με την ποίηση του πατέρα του βασίζεται η δημιουργική ομάδα για την υλοποίηση της μεθαυριανής εκδήλωσης. Στα υπόψη, βεβαίως, τα χαρακτηριστικά της ποίησης και της γλώσσας του ίδιου του Ανδρέα Εμπειρίκου.

“Σκοπός της ζωής μας είναι η αγάπη. Σκοπός της ζωής μας είναι η ατελεύτητη μάζα μας. Σκοπός της ζωής μας είναι η λυσιτελής παραδοχή της ζωής μας και της κάθε μιας ευχής εν παντί τόπω εις πάσαν στιγμήν εις κάθε ένθερμον αναμόχλευσιν των υπαρχόντων. Σκοπός της ζωής μας είναι το σεσημασμένον δέρας της υπάρξεώς μας” (Τριαντάφυλλα στο Παράθυρο, ποιητική συλλογή Υψικάμινος)

+ Σκηνοθετημένο ποιητικό αναλόγιο με την ποίηση του Ανδρέα Εμπειρίκου την Τρίτη 21 Μαρτίου στις 20:30 στο Θέατρο Ριάλτο Λεμεσού. Εισιτήρια προς 10 και 8 ευρώ. Πληροφορίες τηλ. 77777745.

ΑΡΧΙΚΗ: Φωτογραφία του Ανδρέα Εμπειρίκου σε ράφι βιβλιοθήκης, στο σπίτι του. ΦΩΤΟ ©ΕΛΕΝΑ ΑΓΑΘΟΚΛΕΟΥΣ

  • ΕΛΚ | Ποίηση και πόση

Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης πραγματοποιεί την Τρίτη και η Ένωση Λογοτεχνών Κύπρου. Τίτλος της εκδήλωσης είναι “Ο σημερινός κόσμος στην ποίηση” και θα πραγματοποιηθεί στο ισόγειο των Πολιτιστικών Υπηρεσιών επί της οδού Ιφιγενείας, στη Λευκωσία, όπου μέλη της ΕΛΚ θα απαγγείλουν ποιήματά τους. Πρόκειται για τους Αλεξάνδρα Γαλανού, Ιωσήφ Ιωσηφίδη, Αγγέλα Καϊμακλιώτη, Κλεοπάτρα Μακρίδου, Γιώργο Μολέσκη, Κωνσταντίνο Παπαγεωργίου, Νάσα Παταπίου, Γιώργο Πετούση, Ανδρέα Στυλιανού, Αντρέα Τιμοθέου, Γιώργο Φράγκο, Αντρέα Χατζηθωμά, Βασίλκα Χατζήπαπα και Γιώργο Χριστοδουλίδη. Την εκδήλωση συντονίζει ο Λεωνίδας Γαλάζης.

+ Η εκδήλωση ξεκινά στις 19:30 και η είσοδος είναι ελεύθερη. Εκτός από ποίηση, η ΕΛΚ θα προσφέρει κρασί.

  • Στη Λευκωσία | 1ο Διεθνές Poetry Slam

Με μια πολύ διαφορετική και νέα μορφή έκφρασης στον χώρο της ποίησης, ο Οργανισμός Ιδεόγραμμα γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης μερικές μέρες μετά την καθορισμένη ημερομηνία της, στις 27 και 28 Μαρτίου. Το Ιδεόγραμμα συστήνει στο κοινό το Poetry Slam, ένα μίγμα υποκριτικής και απαγγελίας που καταλήγει σαν περφόρμανς κατά την οποία οι περφόρμερ-ποιητές ανεβαίνουν στη σκηνή και παρουσιάζουν παραστατικά ένα ποιητικό τους έργο. Ως είθισται στις δράσεις Poetry Slam που ξεκίνησαν πριν από 33 χρόνια στο μπαρ Get me high lounge στο Σικάγο, έτσι και στην Κύπρο το 1ο Διεθνές Poetry Slam θα έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα με ειδική κριτική επιτροπή να κρίνει τους έξι ποιητές-περφόρμερ που θα φτάσουν στη χώρα μας από την Αυστρία, την Ισπανία, τη Φινλανδία, τη Σουηδία, την Ελλάδα και τη Γερμανία και τους 15 ποιητές που ζουν στην Κύπρο.

+ Στις 27 και 28 Μαρτίου στο Ίδρυμα ARTος (Αγίοι Ομολογητές, Λευκωσία), στις 20:00 (ώρα άφιξης 19:30). Πληροφορίες τηλ. 22445455.

Previous post:

Next post: